Varför saknar liberala personer ryggrad?

av Payam Moula

För tre år sedan var sverigedemokraterna ett rasistiskt parti som i vissa frågor låg till vänster och andra till höger. Idag är sverigedemokraterna ett rasistiskt högerparti. Vad har hänt?

Efter valet har två processer varit avgörande. 1) Näringslivet investerade tid och pengar på att få det, enligt moderatledaren, rasistiska partiet att bli mer höger. Samtidigt investerar LO sina resurser på att opinionsbilda mot SD. 2) Den konservativa och populistiska delen av högern har sedan valet systematiskt pressat de liberala och konservativa partierna att samarbeta med SD. Samma press finns inte att hitta hos någon del av vänstern.

Detta är värt att fundera på. Varför lägger inte LO resurser som näringslivet gör på att samarbeta med SD? Varför propagerar inte vänsterns opinionsbildare för att använda SD som regeringsunderlag? Lek med tanken på att LO redan efter valet började bjuda SD på middagar och seminarier. Tänk om vänsterns opinionsbildare i flera år vurmat för SD samarbete. Tror ni att SD hade gjort sin kraftiga högersväng? Nej.

Den främsta anledningen till varför SD svängt är för att deras enda möjlighet att få reellt politisk inflytande går genom moderaterna. Inte för att de i frågor om välfärden, skatt och arbetsmarknad per automatik ligger närmare M än S utan för att socialdemokraterna och hela arbetarrörelsen har vägrat rasisterna. De vet om att deras enda chans är till höger och därför går dem till höger.

När opinionsbildare och moderater kämpar för att högern ska ge inflytande till SD och göra dem till regeringsunderlag bör man påminna om att det scenariot är resultatet av deras egna förfall. Att några inom högern är beredda att ge SD inflytande kan jag förstå, alla i högern är inte främst liberala i sina värderingar. Däremot är tafattheten från de som ser själva sig som liberala bedrövlig.

Det finns endast ett sätt på vilket ett rasistiskt parti får inflytande i svensk politik. Det är genom att andra partier ger dem inflytande, vilket liberaler vet. Var hördes deras ramaskri när näringslivet lobbade mot SD? (fundera lite över reaktionen om LO skulle börja göra samma sak). Vilka liberaler i L och C är förbannade för att moderaterna börjat samarbete i riksdagens utskott med SD? (Läs här och här, föreställ er om S skulle göra detsamma).

Det finns ett fåtal liberala ledare som kämpar emot den övriga högerns öppning för rasism. Men den stora massan av liberala ledare och politiker är tysta. De blundar. Vissa har inte ens insett vad moderaternas besked om samarbete innebär. Beskedet är historiskt. Partiet som nyligen haft statsministerposten påbörjar ett samarbete med ett parti som har nazism i sina rötter och som idag inte tycker att judar kan vara svenskar. Har liberalers reaktion på detta besked varit proportionerligt? Inte i närheten.

Så. Varför saknar så många liberaler ryggrad? Jag vet inte. Tyvärr kan jag enbart konstatera att så är fallet.

*PS. Tanken på att skriva en text som argumenterar för att LO och S ska bete sig gentemot SD som näringslivet och M gör slog mig, men tog lika lång tid att avvisa som det gör för en nervsignal att gå från ryggraden till hjärnan.

Annonser