Vem bryr sig om skattenivån?

av Payam Moula

Nyligen sammanställde jag hur många svenskar som i år får mer pengar i plånboken. Det är många:

3,5 milj löntagare får sänkt fackavgift
1,5 milj pensionärer får sänkt skatt
1,3 milj personer får höjda barnbidrag
450 000 studenter får höjt studiemedel
400 000 elever på gymnasiet får höjt studiebidrag
300 000 pensionärer får höjt botadstillägg

För många är förändringarna betydande. En familj med två barn kommer få runt 600 kr mer i månaden eller 7000 kr per år. Liknande summor gäller för vissa pensionärer. Flera av dessa förändringar har fått kritik från höger. Sänk skatten istället för att höja barnbidraget säger dem.

Den främsta anledningen till varför skattesänkningar är dåliga är pga fördelningsprofilen. Många tror att jobbskatteavdragen, som Sverige har fem av, är en skattesänkning som ger ungefär lika mycket till alla som jobbar. Så är det inte. De som tjänar 15 000 kr i månaden får nästan hälften som de som tjänar 40 000, och de som tjänar 35 000 får mer än de som tjänar 25 000. Om något högerparti föreslog skattesänkningar som gav lika mycket till sjuksköterskor och poliser som till de rika skulle jag eventuellt vara positiv; men inget högerparti föreslår något sådant (då har jag inte nämnt de riktade skattesänkningarna enbart för de rika).

Utöver fördelningen finns en djupare fråga att ställa sig. Om en person får 200 kr mer i månaden, spelar det någon roll om det är genom ett barnbidrag eller sänkt skatt? Svaret är nej. För människans ekonomi eller livssituation spelar det ingen roll; 200kr är 200kr. Ingenting i dennes liv kommer ändras eller påverkas beroende på om det är en skattesänkning el barnbidrag.

Här kanske en högerperson invänder, ”för mig spelar det roll, jag vill inte få höjt bidrag. Jag vill ha sänkt skatt”. Eller kanske ”enligt min syn på äganderätten är det bättre med sänkt skatt”. Självklart finns det människor med olika subjektiva preferenser eller olika teorier. Men det är här vissa i högern går vilse när de sätter ideologi före människan.

Det finns saker som är viktiga och påverkar människors liv. Hur mycket pengar har människor att spendera vid slutet av månaden? Skulle de få bättre liv om deras disponibla inkomst ökade? Har de ekonomiskt utrymme ifall olyckan är framme? Svaret på de här frågorna spelar roll. Att familjer och pensionärer nu får flera hundra kronor mer varje månad spelar roll. Disponibel inkomst spelar roll. Huruvida det är genom barnbidrag eller sänkt skatt spelar inte roll.

Annonser