Planerar alliansen att ge SD avgörande inflytande?

av Payam Moula

2015 var det val i Danmark. Fram till valet bestod regeringen av S och Radikale Venstre (socialliberaler). Valresultatet innebar att S gick fram, Venstre (deras M) backade kraftigt och Dansk Folkeparti (nationalkonservativt parti) ökade. Trots detta bildade M i Danmark regering ensamma. Hur? För att liberaler och nationalkonservativa gjorde gemensam sak.

Den regering höll inte länge. Venstre fick 19% och blev tredje största parti, att regera blev omöjligt. Efter ungefär ett år gjordes regeringen om och innehåller idag tre högerpartier som förhandlar med de nationalkonservativa, då händer bland annat sånt här.

Nu till Sverige. Ingen vet vad som kommer ske efter valet. Däremot finns några mer sannolika scenarion där C har en framträdande roll. Låt oss se över dessa och hur C hittills agerat.

Hösten 2014 förlorade alliansen valet. Trots detta ville Lööf använda sig av SD för att komma till makten, tills det att Björklund sa nej. Nyligen gick C ut med att de efter 40 år byter hållning i frågan om val av talman och därefter att de erbjuder SD viktiga poster i riksdagen. Enligt Mats Knutson för att kunna ge SD något i utbyte mot deras stöd. Det senare beskedet fick de backa om efter att S sa nej.

Idag påstår C att de ”inte kommer samarbeta eller förhandla med SD”. Det borde vara självklart. SD är riksdagens mest anti-liberala parti och avskyr C. Men, om alliansen förlorar valet, vad gör C då? Det är frågan som behöver svar, inte ”ska ni samarbeta med SD?”. Och här börjar C svaja.

Ibland påstår Lööf att om alliansen förlorar så ska de bilda regering med stöd av S. Den här linjen påminner om 2014 då Lööf sa ”Ni har tre alternativ. Regera på vår budget, utlysa nyval eller låta oss ta över”. Det innebär ett ultimatum till S. Antingen stödjer ni oss eller så använder vi SD. Om Lööf försöker detta hoppas jag L sätter stopp som sist. Enligt Björklund är det ”otänkbart för Liberalerna att sätta sig i en regering om de borgerliga partierna blir mindre än de rödgröna. – Då måste man ha stöd av SD i varenda fråga och det är klart att det inte kan ske utan motprestationer.”

Om L håller sitt ord så faller Lööfs linje om att bilda alliansregering även en vid förlust. Frågan blir, vad händer då? Här svajar det ännu mer för C. Moderaterna har läst på. De känner till det danska exemplet och makten lockar. SD är inte som Danske Folkeparti, SD är ideologiskt djupt anti-liberala på ett grövre vis och är med sina ständiga kopplingar till vit-makt rörelsen en helt annan typ av parti än Dansk Folkeparti. Men Kristersson är tydlig. Från dag 1 har han sagt att han vill bli statsminister med SDs stöd om så krävs. Frågan till C blir då; ”om Kristersson försöker bilda M-regering som är beroende av SD, kommer ni stödja den regeringen?”. Här vägrar Lööf svara.

Sammanfattningsvis:
1) Lööf menar att om alliansen förlorar valet, och samma situation uppstår som idag, så ska alliansen bilda regering med stöd av S. Men eftersom S inte komma stödja Kristersson om dagens situation fortsätter så måste C antingen samarbeta över blocken eller ge SD inflytande. Här vägrar Lööf välja.

2) Om M försöker bilda egen regering som är beroende av SD, kommer C stödja en sådan regering? Här vägrar Lööf svara.

Istället för att svara på frågor som ställs svarar C på frågor ingen ställer. Det faktum Viktor-Barth Kron konstaterade kvarstår, C måste välja om de föredrar samarbete med S eller ge inflytande åt SD.

Annonser